L’Ajuntament ha d’apostar per l’educació com a eina de cohesió social i cultural del municipi a través de la formació de ciutadans lliures i iguals i de l’èxit d’aquesta estratègia depèn en gran part el futur del municipi, segons la candidatura de Som Poble-ERC a les eleccions municipals del 26 de maig.
La candidatura unitària d’esquerres considera que el repte més urgent de la política municipal en educació és lluitar contra la segregació escolar. Fa pocs mesos, el govern del PSC i Junts pel Vendrell va anunciar la conversió del Teresina Martorell en Institut-escola. Des de Som Poble – ERC es considera que l’Institut-escola no és una solució per si mateix, i només contribuirà a perpetuar la guetització del centre si no arriba acompanyat de polítiques actives per a combatre la segregació.
Per altra banda, el passat mes d’abril, Kenneth Martínez anunciava un seguit de mesures per a combatre la segregació escolar a partir del curs vinent. En aquest sentit, la candidatura unitària d’esquerres argumenta que, a banda de ser un anunci completament electoralista, tenint en compte que fa anys que existeix la greu problemàtica de la segregació escolar, no planteja les mesures necessàries per abordar el problema de la segregació en profunditat.
Des del punt de vista de Som Poble – ERC, en una comunitat educativa amb una gran diversitat cultural i amb un creixement continuat, com és la del Vendrell, cal implementar una gestió responsable i equitativa de la matrícula viva. L’objectiu prioritari ha de ser aconseguir una distribució equilibrada dels alumnes amb necessitats especials entre el diferents centres educatius.
De la mateixa manera, també consideren que l’Ajuntament pot contribuir a reduir l’alt índex de fracàs escolar i l’abandonament dels estudis, molts cops relacionats amb les condicions familiars, socials i econòmiques dels estudiants. D’una banda s’ha de garantir les condicions bàsiques d’escolarització: menjador, transport i material escolar a uns preus assequibles o de manera gratuïta si s’escau. D’altra banda, calen mecanismes efectius de reincorporació dels joves a programes de formació que generin oportunitats vitals quan falla el sistema regular. Està en joc el futur de les persones, però també el futur de la comunitat, pel que també cal ajustar contínuament l’oferta educativa a les necessitats econòmiques i socials del municipi asseguren.
Per Som Poble-ERC cal transformar El Vendrell en Ciutat educadora, incorporant al conjunt d’activitats extraescolars, de lleure i festives una visió educadora i inclusiva que projecti, més enllà del recinte escolar, el reconeixement de la diversitat, la igualtat d’oportunitats, el desenvolupament del talent i la cohesió social.
_____________________________