Davant la sentència; exigim amnistia, defensem el dret a l’autodeterminació

Els grups municipals de Primàries, Podem, Junts pel Vendrell i Som Poble – ERC presentarem, en el ple ordinari del pròxim dilluns, dia 21 d’octubre, una moció de rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem, que ha dictat de 9 a 13 anys de presó per alguns dels dirigents de l’independentisme polític i social.

Entenem la resolució del tribunal com el final d’un judici polític que mai s’hauria d’haver produït. Entenem també que aquest procés judicial és un intent de criminalitzar la voluntat majoritària del poble català, negant el dret a escollir el seu futur polític de manera democràtica. Aquesta sentència, per tant, apuntala el Règim del 78 i accentua la deriva autoritària de l’estat espanyol, construït sobre els fonaments del franquisme. 

Per altra banda, la sentència representa una flagrant vulneració dels drets i llibertats dels presos i preses polítiques, però també constitueix una alarmant restricció del dret de reunió i associació del conjunt de la població. En aquest sentit, la condemna per sedició sostinguda en les mobilitzacions populars dels mesos de setembre i octubre del 2017 esdevé un precedent perillós, que obre les portes a la persecució judicial de qualsevol moviment social o polític que es consideri una ‘amenaça’ per a l’estat.

Han estat diversos els òrgans internacionals que han expressat dures crítiques envers els dos anys de presó preventiva que han patit la majoria dels presos i preses polítiques, així com sobre la validesa i legitimitat del procés judicial. Des del Grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides, fins al Consell Internacional de Juristes, passant per l’Organització Mundial Contra la Tortura o Amnistia Internacional s’han pronunciat en aquest sentit. 

Envers aquesta situació, exigim la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques, així com de les persones exiliades. Manifestem la nostra defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles, i animem a tothom a sumar-se a les mobilitzacions massives i populars, de caràcter no violent, que s’estan convocant aquests dies com a resposta a la sentència, però també per a defensar els drets i llibertats de totes i tots. 

Primàries / Podem / Junts pel Vendrell / Som Poble – ERCPost a comment