Som Poble – ERC, un any contracorrent

Un any després de constituir-se l’actual ple de l’Ajuntament del Vendrell, el grup municipal de Som Poble-ERC hem demostrat la capacitat de treballar en equip i de forma col·laborativa. Som una coalició de dues forces polítiques amb visions diferenciades en molts àmbits, però treballem plegades per fer propostes concretes i avançar en la solució dels problemes del municipi. I també ho hem fet cercant una col·laboració àmplia amb la resta de grups municipals.

A proposta de Som Poble-ERC l’Ajuntament ha acordat durant aquest any crear una taula per tractar la pobresa energètica, declarar el Vendrell municipi feminista; aprovar un protocol contra la violència de gènere; honrar la memòria dels vendrellencs reclosos als camps d’extermini nazis; redactar un reglament de Festa Major participatiu o estudiar el model més eficient i sostenible de neteja viaria del municipi, entre altres mesures.

També s’ha avançat cap a un Ajuntament més eficient i transparent amb l’aprovació de les nostres propostes sobre el codi de conducta i bon govern municipal; la creació de la figura del Síndic del ciutadà; la modificació del reglament orgànic municipal en temes com igualtat de gènere, participació ciutadana o la digitalització de l’administració i amb l’acord de respectar la independència i pluralitat política dels mitjans de comunicació municipals.

Fer política és escoltar, proposar, discutir i acordar mesures per avançar. Vist el posicionament de la resta de grups municipals ens toca fer-ho des de l’oposició. Sense deixar de ser crítics en un any hem aconseguit aprovar amb l’equip de govern i la resta de grups prop de 40 mesures en favor del municipi. El temps dirà si aquest govern vol i és capaç de tirar-les endavant. En molts casos veiem que no avancen i alhora patim el menyspreu sistemàtic del govern cap els grups de l’oposició.

Males polítiques, mals resultats

L’actual govern de PSC, C’s i l’AVP ha demostrat que la seva única prioritat és la imatge pública. No existeix planificació ni estratègia, únicament actuacions puntuals, de curt recorregut, però que permeten fer-se la foto al regidor de torn. Per això la ingerència del govern en els mitjans de comunicació públics és continua i amb aquesta obsessió el regidor, Christian Soriano, va saltar-se la normativa assumint el càrrec de Conseller delegat de l’empresa municipal de ràdio i televisió. La nostra denúncia el va obligar a dimitir.

En paral·lel constatem que no s’ha avança gens en solucionar els problemes de fons: l’emergència habitacional, la marginalitat econòmica i social amb un índex d’atur intolerable o la manca d’integració social i cultural de gran part de la població, entre altres. Tal com dèiem fa un any, si es fan polítiques continuistes amb les que van generar aquests problemes no es poden esperar resultats diferents. En habitatge l’única mesura anunciada ha estat un recàrrec de l’IBI als grans tenidors de pisos buits sense cap efecte fins ara. De la resta no en tenim notícia, amb un Ajuntament semi-paralitzat encara pel deute municipal i un notable desgavell administratiu.

La pandèmia

I en mig d’aquest tràngol ens ha arribat la pandèmia, que no ha fet més que agreujar les nostres debilitats. Debilitat estructural del teixit econòmic i social. I debilitat de l’Ajuntament que ha seguit rutines basades en la imatge pública, amb repartiment de rams de flors per part de l’alcalde i relaxació irresponsable del confinament per quedar bé amb alguns col·lectius. Al final s’ha posat en risc la convivència en un moment extremadament delicat.

En paral·lel sorgia la millor expressió de la ciutadania: les xarxes de suport mutu, la producció artesanal de mascaretes i equips de protecció i la disciplina social majoritària amb que s’ha seguit la crisi. Hem de felicitar-nos de l’auto organització de la gent com a eina i motor de canvi per a la transformació social del Vendrell.

Des de Som Poble-ERC vam defensar des del primer moment la necessitat d’un pla de xoc social que no deixi a cap persona endarrere: ajuts al lloguer, ajornament d’impostos, suport al comerç i proveïdors locals… Ara cal anar més enllà. En línia amb la nostra política de treball en col·laboració i participació ciutadana, creiem que la Taula de diàleg social i econòmic és l’eina per a consensuar, amb tots els agents socials i el conjunt de la ciutadania, tant el pla de rescat social i econòmic immediat com els objectius en el mitjà i llarg termini.

Després de tres mesos de debat amb els grups municipals l’Ajuntament esta a punt per posar en marxa la Taula. Hi treballarem per impulsar una reformulació del model econòmic i uns serveis públics forts que garanteixin els recursos sanitaris necessaris per atendre al conjunt de la ciutadania amb dignitat.

Avui constatem que les propostes de reformulació econòmica i social del municipi que portàvem al programa electoral, lluny de quedar desfasades per l’efecte de la nova situació, tenen més actualitat que mai. Nosaltres lluitarem perquè aquesta crisi no la paguin els de sempre. Creiem que aquest any d’experiència ens ha fet una mica millors i estem compromesos a seguir treballant en aquesta direcció.

Som Poble-ERC, el Vendrell 15 de juny de 2020

Post a comment