El servei de PADES al Baix Penedès tanca per vacances i la manca de substituts per cobrir-lo

Avui dijous 29 de juliol del 2021, des del grup municipal de Som Poble-ERC, d’acord i conjuntament amb el Comitè d’Empresa de l’Hospital del Vendrell i acompanyats per la diputada de la CUP-NCG per Tarragona, Laia Estrada, hem celebrat una roda de premsa a l’Hospital per reclamar que el servei de PADES sigui plenament operatiu durant tot l’any i que es reforci paral·lelament el servei d’Atenció Primària.

Marc Robert, regidor de Som Poble-ERC, ha explicat que a partir d’un cas particular proper, s’ha detectat que el PADES al Baix Penedès no serà operatiu durant bona part del mes d’agost. Aquí l’equip de PADES (Programa d’atenció domiciliària i equips de suport) està format per una metgessa, una infermera i una treballadora social. El seu horari és de 8h a 15h30’de dilluns a divendres.

Aquest equip dona suport domiciliari a través dels CAPs a persones amb necessitats pal·liatives, de final de vida o en situacions complexes d’envelliment o dependència, permetent així alliberar llits i atencions a l’hospital i facilitant les cures al domicili, amb els beneficis que aporta pels pacients i l’entorn familiar. Aquest estiu, (igual que va passar l’any passat) bona part del mes d’agost, el servei deixa d’oferir-se per la manca de substituts que cobreixin el període de vacances de l’equip. I quan el PADES no és operatiu, les seves tasques bàsiques recauen sobre els professionals dels CAPs, que aquests dies també estan desbordats, i amb gent de vacances que tampoc es substitueixen.

Un servei tan especial en un moment tan sensible de la vida de les persones es veu afectat per les mancances estructurals del sistema sanitari al Baix Penedès que no podem normalitzar: l’estiu passat no podien néixer infants a l’Hospital del Vendrell i aquest agost el dret a morir dignament a casa es veurà severament minvat. En altres territoris, com el Tarragonès i a les regions sanitàries de Barcelona, els equips PADES disposen de més personal, amb una infermera més i fins i tot un psicòleg i oferint una prestació les 24h els 365 dies a l’any.

Per concloure la seva intervenció, Marc Robert ha resumit aquestes reivindicacions, dirigides al Departament de Salut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i a la Xarxa Santa Tecla com a prestadora de serveis al Baix Penedès:

1. Ampliar el servei de PADES al Baix Penedès: per arribar a cobrir 24h els 365 dies de l’any amb més personal en l’equip, de manera que no deixi de prestar-se el servei en condicions en cap període de l’any.

2. Reforçar l’Atenció Primària: el servei de PADES ha de complementar-se amb el suport dels CAPs per casos en fases més inicials o de menor complexitat, moments puntuals que no arribi a cobrir totes les necessitats. I per això és imprescindible reforçar l’Atenció Primària; I també per l’important paper que juga en la prevenció i aspectes clau de la salut comunitària i de proximitat.

3. Cal garantir l’equitat en el sistema sanitari català: mateixos serveis per a tothom independentment del territori on visquis.

Finalment, ha explicat que les mancances en un servei repercuteixen en la resta i ha expressat així un especial reconeixement i agraïment pels professionals de l’Hospital, del CAPS etc. que

davant aquestes situacions es desviuen per buscar solucions i mirar de pal·liar –les en el possible. I ha animat a tothom a reclamar els nostres drets, a través dels fulls de reclamacions oficials a disposició dels centres de salut, o a través de la Comissió de Salut on hi ha tots els grups municipals de l’Ajuntament i diverses entitats.

A continuació, la Laia Estrada, ha recordat que el PADES és un servei que originàriament havia de servir per donar suport als Equips d’Atenció Primària (EAP) però finalment han acabat substituint les seves funcions.

Estrada ha lamentat que una decisió que va comportar l’afebliment de l’Atenció Primària ni tan sols s’ha acabat implementant de forma homogènia arreu del Territori ni amb la dotació de recursos necessària, tal com demostra el cas denunciat al Baix Penedès. Per aquest motiu la CUP-NCG ha entrat a registre preguntes al Parlament per comprovar a quins altres municipis la manca de personal està comportant el tancament de PADES o fins a quin punt arriben les desigualtats en quant a la prestació del servei. De forma urgent, la CUP-NCG reivindica més recursos perquè no s’interrompi el servei, però a mig termini consideren que el PADES ha de recuperar la seva funció original per a casos excepcionals de manera que siguin el personal de referència de l’Atenció Primària qui es faci càrrec de l’atenció domiciliària i les cures al final de la vida de les seves pacients.

Estrada també ha assegurat que la manca de personal durant el període d’estival és un mal endèmic perquè falta personal a tot el sistema sanitari. La solució, segons la diputada cupaire, passa per millorar de forma significativa les condicions laborals del personal sanitari per tal d’evitar-ne la seva fugida.

Post a comment