El govern té molts regidors però pocs arguments

El primer ple ordinari del mandat a l’Ajuntament del Vendrell ha deixat un quadre de futur preocupant. El govern ha imposat la seva majoria per aprovar-se sous i càrrecs de confiança, però ha estat incapaç d’argumentar i justificar les mesures aprovades. En alguns casos ni tan sols s’ha dignat a contestar a l’oposició. Votar i prou.

Som Poble-ERC, Primàries i Podem van coincidir a rebutjar la proposta de doblar la despesa de l’Ajuntament en sous per l’equip de govern. El regidor de Som Poble-ERC, Josep Mañé, va defensar que aquest augment de la despesa no és correspon amb la situació econòmica de l’Ajuntament, que arrossega un deute de 50 milions d’Euros, ni amb la situació socio-econòmica del Vendrell, amb alts índex d’atur i fracàs escolar i una notable falta de cohesió social. Per això el grup va plantejar una reducció del 20% de les remuneracions proposades, que sumades al rebuig als càrrecs de confiança suposarien un estalvi de 300.000€/any que es poden dedicar a les moltes necessitats que té el municipi.

Les propostes de Primàries i Podem anaven en el mateix sentit, demanant una rebaixa de sous o de dedicació dels diferents regidors. Totes les esmenes van tenir el suport dels tres grups, 7 vots a favor (el regidor de Podem no va poder assistir), i el rebuig de l’equip de govern, 10 vots. Fins i tot el regidor de Junts pel Vendrell, que es va abstenir, la reclamar sense èxit que s’expliqués i justifiqués la distribució de sous.

Per l’equip de govern, Baltasar Santos (PSC), es va limitar a defensar que tot és legal, que ells han guanyat les eleccions i que no es tocarà ni un Euro de polítiques socials. Fins i tot es va permetre dictar el seu titular a la premsa: “la notícia és que es congelen els sous”.

Però cap membre del govern va dir ni una paraula sobre l’eliminació de les indemnitzacions als regidors de l’oposició per assistència a les reunions d’òrgans col·legiats, com els consells d’administració de les empreses municipals. És l’únic concepte pel que reben remuneració els membres de l’oposició. No han reclamat els diners que s’han abonat sempre fins ara, sinó que denuncien que la mesura indica la voluntat del govern de dificultar la feina i negar el paper institucional de l’oposició. El govern no va dedicar ni una paraula a contestar.

Al votar la creació de tres càrrecs de confiança de l’equip de govern (140.000€/any), figura que es va eliminar en l’anterior mandat, i la modificació de crèdit per pagar tot aquest augment de sous es va repetir la situació. Cap explicació del govern sobre les advertències negatives de l’interventor, ni cap justificació de les retallades de les partides de neteja viària, dels ajuts als autònoms o de participació ciutadana que va posar en evidència el regidor de Som Poble-ERC, Lluis Navarrete. Un únic argument del regidor del PSC, Christian Soriano: “nosaltres vam guanyar les eleccions, mal que li pesi”. Com si tenir més regidors al Ple donés la raó en tots els debats.

El ple també va aprovar per unanimitat una moció de Som Poble-ERC perquè es redacti el Codi ètic i de bon govern de l’Ajuntament, dues de Junts pel Vendrell per iniciar la construcció del Parc del Botafoc i l’adhesió a l’Agenda Urbana de Catalunya, i una de Primàries per analitzar la situació de la mobilitat al municipi.

Post a comment