No puedo prometer…..pero prometo • Crònica del Ple del Vendrell de dilluns 25 de novembre

Votar contra l’acompliment dels acords signats per un mateix és una contradicció difícil de justificar. Així li van retreure amb dures paraules els representants dels treballadors municipals a l’alcalde, Kenneth Martínez, en les intervencions finals del Ple de l’Ajuntament del dilluns 25 de novembre.

Poc li ha durat la pau laboral a l’equip de govern. Una de les primeres coses que va fer a l’arribar a l’alcaldia Martínez va ser signar un acord amb els representants dels treballadors. Es tractava de resoldre temes que s’arrossegaven des dels pitjors anys de les retallades. Entre altres, promocions pendents i pagaments endarrerits, com a mínim des del 2014.

Un pacte que va fer servir el govern PSC-Cs-AVP per utilitzar-ho mediàticament en benefici propi sense saber si era viable tècnicament.

El Ple es va endarrerir una setmana sobre el calendari ordinari. El govern ho va justificar per poder aprovar el pagament d’algunes de les millores pactades que en un primer moment havien de beneficiar, segons les estimacions del mateix ajuntament, entre 165 i 175 treballadors municipals, però que finalment, amb la proposta presentada durant el ple, només en beneficiava a 114.

Però això no va aturar les queixes dels treballadors municipals que es senten “traïts” i “enganyats”, en paraules literals dels seus representants. I és que el grup municipal de Som Poble – ERC va presentar una moció de suport a la plantilla de treballadors de l’Ajuntament que reclamen que s’acompleixin els acords signats el juliol passat i els regidors de l’equip de govern la van rebutjar.

Per justificar-se, el regidor d’Hisenda i Personal, Baltasar Santos, va fer una llarga llista de coses que ha fet l’equip de govern, i va argumentar que la voluntat política de complir la totalitat de l’acord, però que els tràmits burocràtics i alguns entrebancs legals ho estaven endarrerint i no sabia quan ni com ho podrien tancar.

El regidor de Som Poble – ERC, Josep Mañé, li va criticar haver-se compromès a coses que no sabien si tècnicament podien complir i va recordar el llarg historial de greuges que pateix la plantilla de l’Ajuntament des de fa anys.

En el torn obert de paraules, un cop acabat el ple, van intervenir diversos representants dels treballadors. Entre altres dades van assegurar que els endarreriments de l’Ajuntament amb els treballadors per conceptes diversos suma més de 400.000€, i que algunes denegacions de complements que s’han fet no s’haurien produït si s’haguessin aplicat quan tocava, fa cinc anys.

Pluralitat de la comunicació

Una moció presentada conjuntament pels grups municipals Som Poble – ERC, Primàries Catalunya i Podem plantejava el compromís del Ple amb la independència i pluralitat de la comunicació pública local. La moció defensada per Lluís Navarrete exigeix que es compleixi amb els reglaments aprovats, es respecti el Decàleg de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública, al que es va adherir fa anys el Ple municipal, i s’observin les recomanacions del Síndic de Greuges sobre comunicació local.

La moció compromet a tots els membres del Ple amb el respecte de la independència dels professionals de la Ràdio i la Televisió municipals i a garantir la pluralitat política en les comunicacions institucionals. Retirat un punt de conflicte sobre l’accés dels grups de l’oposició als recursos materials per fer la comunicació institucional, la moció es va aprovar per unanimitat.

Altres mocions presentades per l’oposició es van consensuar i aprovar per unanimitat. Entre elles una de Junts pel Vendrell per impulsar el reglament de participació ciutadana, una de Primàries Catalunya per gestionar amb el Ministeri de Foment l’arranjament de la rotonda d’accés a les autopistes a Coma-ruga, i una altra per reforçar l’acompanyament a les entitats que tramiten subvencions i convenis amb l’Ajuntament.

El Ple també va aprovar la creació d’una comissió d’Art. Tots els grups de l’oposició van criticar que el primer pas hagi estat la designació dels membres, abans de definir el reglament, els criteris de composició i les funcions. La regidora, Sílvia Vaquero, va argumentar que es tractava de reactivar una comissió que des de fa temps era “adormida”.

El Ple va començar amb una declaració de rebuig de les amenaces rebudes per la regidora de Platges i Cohesió Territorial, Bàrbara Peris d’AVP i l’expressió de solidaritat amb ella de tots els grups municipals. També va estar marcat per la coincidència amb el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, pel que es va fer un recés per poder assistir a l’acte organitzat pel moviment feminista a la plaça Vella.

Post a comment