Posicionament de Som Poble-ERC sobre els pressupostos municipals del Vendrell per l’any 2020

En el Ple ordinari d’avui, dia 17 de febrer, es sotmeten a debat els pressupostos municipals de l’any 2020.

Des de Som Poble – ERC considerem que la presentació d’aquests pressupostos posen de manifest la incapacitat i la manca de voluntat del govern a l’hora de liderar el canvi profund que requereix el municipi. Ens trobem davant una proposta continuista, poc ambiciosa, que no aborda adequadament les problemàtiques estructurals, com poden ser les polítiques d’ocupació, el canvi del model econòmic o les inversions del municipi.

Per altra banda, el procés de negociació d’aquests pressupostos ha posat de manifest el tancament de files del PSC amb la dreta, aferrant-se a dos dels seus aliats tradicionals: Ciutadans i JxV, fet que també és indicatiu de la falta de voluntat d’aplicar polítiques mínimament d’esquerres, més enllà dels eslògans i titulars.

Els pressupostos d’enguany veuran la llum sense que el govern s’hagi reunit amb cap grup polític, més enllà de JxV. Per tant, és evident que no s’ha buscat en cap moment el consens ni l’acord, sinó únicament buscar la reformulació del pacte amb les dretes: si durant l’anterior mandat el PSC governava amb JxV (PDCat) i aprovava els pressupostos amb C’s (o amb el PP, o amb PxC), en aquest mandat la situació és inversa. Però l’ordre dels factors no altera el producte si permet que els de sempre mantinguin el poder.

En definitiva, el govern del PSC parla sovint de cohesió i diàleg, però pretén aprovar uns pressupostos sense comptar amb 5.129 vendrellencs i vendrellenques, que constitueixen el 40% dels votants del municipi.
Els pressupostos s’han presentat com a ‘socials i de progrés’, però des de Som Poble-ERC considerem que, si anem més enllà del màrqueting, trobem unes xifres que no recolzen aquesta definició.
Per una banda, és necessari recordar que, pel que fa als ingressos contemplats en els pressupostos, per aquest any s’ha incrementat un 10% la taxa d’escombraries, un augment d’impostos que s’ha fet sense comptar amb cap criteri progressiu i amb cap mena de bonificació per a persones i famílies amb baixos ingressos. Per tant, aquest 2020 els vendrellencs i vendrellenques pagaran més impostos que el 2019.

En segon lloc, no deixa de ser sorprenent que els pressupostos no contemplin cap partida per a potenciar polítiques d’ocupació digna i de qualitat. Un fet totalment incomprensible si tenim en compte que el Baix Penedès és la comarca amb més atur de Catalunya i el Vendrell compta amb una taxa d’atur de gairebé el 17% (desembre 2019).

No hi ha tampoc partides destinades a la reactivació i transformació de l’economia del municipi. Un nou model econòmic que des de Som Poble-ERC considerem que de ser respectuós amb el territori, ha de potenciar el petit comerç, ha de permetre desenvolupar iniciatives cooperatives, l’economia social i solidària, un turisme sostenible i responsable, una indústria que aposti per l’economia verda i circular, etc. Els pressupostos que es presenten no mostren cap mena de voluntat per part del govern d’assumir el lideratge i iniciar aquest imprescindible procés de canvi.

Una altra qüestió important és la del deute municipal. És cert que aquest s’ha reduït al llarg dels últims anys, però l’Ajuntament torna a demanar gairebé 3 milions d’euros, donada la baixa

capacitat d’inversió amb els ingressos ordinaris, i ens preocupa que l’endeutament es torni a disparar en un futur.

També és preocupant que el pla d’ajust es vulneri quan interessa, com en el cas de l’aprovació dels càrrecs de confiança i l’increment del cost dels sous de l’equip de govern, que suposa un augment de la despesa de 550.000€, amb relació al 2019, mentre que aquest mateix pla d’ajust s’utilitza sempre com excusa per a no desenvolupar les polítiques que necessita el municipi.


Entenem doncs que, donats aquests fets, és necessari que des de Som Poble-ERC representi a totes aquelles persones que reclamen uns pressupostos d’esquerres, que apostin per abordar en profunditat les necessitats i problemàtiques del municipi, i per tant rebutgen als pressupostos continuistes impulsats pel PSC, juntament amb tota la dreta amb representació al ple municipal.

Post a comment