La ideologia caducada de privatitzar els serveis públics

El ple de l’Ajuntament del Vendrell del dilluns 17 d’octubre va desestimar les al·legacions i es va aprovar de forma definitiva la licitació del servei públic de neteja viària. La licitació d’aquest contracte, vençut des de l’any 2016, s’ha fet sense demostrar que la privatització del servei tingui avantatges econòmiques o d’eficiència respecte a la gestió directa a través d’una empresa municipal. És una decisió política basada en la ideologia, avui caducada, de privatitzar els serveis públics. Som Poble – ERC el Vendrell considera què, un cop més, el govern del PSC viu ancorat en esquemes polítics i de gestió del segle XX avui superats. 

El regidor Josep Mañé va defensar les deu al·legacions presentades pel grup municipal, en especial l’absència d’un estudi econòmic exhaustiu que demostri les avantatges de l’externalització enfront de la municipalització, el risc que representa que la avaluació de la distribució i freqüència de la neteja queda en mans de l’empresa, sense control de l’Ajuntament o l’augment del cost del servei en més de 850.000€, tenint en compte que no inclou la neteja de les platges. 

Cal recordar que el servei de neteja viaria és un dels que genera més queixes ciutadanes per les seves deficiències, que el contracte estava vençut des del 2016 i que el seu cost passa de 1,7 milions d’euros anuals a  2,5  milions, si tenim en compte la neteja de les platges que ha quedat fora. Al respecte el regidor li va recordar a l’alcalde que l’any 2019 va prometre que es podria doblar el servei de neteja pel mateix cost. 

Josep Mañé va defensar l’aposta de Som Poble – ERC el Vendrell per municipalitzar totalment el servei de neteja viaria, “de fet com estan fent molts municipis del nostre entorn i més allunyats, i de diversos colors polítics, cosa que posa de manifest que la proposta de municipalització respon a beneficis reals, com la qualitat de servei, millora del control de la gestió, estalvi econòmic, i capacitat d’adaptació a les necessitats reals”. 

Enfront d’això el govern del PSC aposta per fórmules ineficients i insuficients, i és una actitud que no ve de nou. En el ple municipal del 30 de novembre de 2020 ja va rebutjar la moció de Som Poble – ERC el Vendrell per la municipalització i la gestió a través d’una empresa pública d’aquells serveis municipals que finalitzin els seus contractes. La moció demanava que en tot cas “no es liciti cap servei sense iniciar el procediment per determinar la forma de gestió més eficient i sostenible dels serveis públics, valorant la possibilitat que el servei el pugui prestar una empresa amb capital 100% municipal”. 

Post a comment