La Fira ha de ser un aparador del Vendrell, però cal un canvi de paradigma

“L’actual model de la Fira de Santa Teresa no serveix per a res”. “Els temps canvien i hem d’evolucionar”. “Les fires locals, com es feien abans, estan obsoletes, no al Vendrell, arreu”. “Cal un canvi de paradigma”.

Són algunes de les valoracions de la situació a la que ha arribat la Fira de Santa Teresa fetes al debat organitzat per Som Poble – ERC el Vendrell al Centre Cívic l’Estació aquest dijous, 3 de novembre.  Amb l’experiència fresca de l’edició d’enguany, els participants van coincidir en la progressiva decadència de la Fira i la necessitat d’un canvi de rumb. El punt d’inflexió es va situar en l’any 1988, any amb el major nombre d’expositors. Es a dir que no és un problema nou.

El catàleg de factors que incideixen negativament és variat i depèn del punt de vista de cada participant: la irrupció d’internet, l’alt cost de participació, l’escàs retorn econòmic per a les empreses, el tipus de públic poc actiu, la indefinició dels objectius i la no valoració dels resultats, la pèrdua de prestigi i la mala imatge, la política de comunicació i, en general, els escassos mitjans organitzatius dedicats, la falta de participació del teixit comercial i associatiu local…

Les idees per renovar la Fira van ser diverses, a partir del consens sobre que ha de ser l’aparador del que es fa al Vendrell i la comarca, on hi ha molta riquesa de propostes i sectors potents. Entre les propostes apuntades s’incloul’especialització, la promoció de la cultura popular fins convertir-la en una “festa major petita”,  la generació d’experiències, l’associació amb la comunicació i promoció de la vila durant tot l’any, la necessitat de solucionar els problemes d’accessibilitat i mobilitat, la descentralització, l’aposta per la qualitat, la necessitat d’un pla estratègic…

Des de la taula van participar Álvaro Quirós, implicat en grups de cultura popular, Marta Laprida, implicada amb el sector de l’automoció i les autocaravanes i Anna Llorens, coneixedora de l’àmbit del turisme i, en especial, de l’enoturisme. En general tots els presents van agrair l’organització del debat i valorar molt positivament la possibilitat d’exposar les seves idees sobre el debat. Entre el públic, Alfonso González Bondia “Sito” alcaldable de la coalició va prendre bona nota de les intervencions de tothom. Jon Olano, qui va fer de moderador, va agrair la participació de tothom i va anunciar la intenció de Som Poble-ERC de repetir el format amb altres temes d’interès per a la vila.

Post a comment