Article de Marc Robert: “ El Vendrell, capital: Copenhaguen”

Per rebre l’any 2023 l’Ajuntament ens ha obsequiat amb un anunci que vol convèncer als veïns del Vendrell que tenim prou coses en comú per ser un: “nosaltres”. En una vila amb majoria de nouvinguts en els últims 25 anys,promoure la inclusió sembla un bon propòsit. Però, està el govern municipal treballant en aquesta direcció? Direu: “home, ha fet un vídeo!”. Però, no seria millor que hagués reunit el Consell Municipal per la Convivència i el Civisme del municipi? Està creat des del 2010 i en els darrers quatre anys no s’ha convocat ni un sol cop. I potser faria bé en actualitzar i aplicar el Pla de Convivència i Civisme, del mateix any.

No és per criticar… però aquest anunci diu més del que sembla. Té un bon fil argumental i és prou entenedor. El mèrit és de la TV2 Danmark, la televisió pública danesa que va emetre l’original fa cinc anys, el gener de 2017. L’objectiu de la peça original és rebutjar la tendència a encasellar a les persones, de classificar-les en “nosaltres” i els “altres”, mecanisme de base de tota discriminació.

La versió del Vendrell és una còpia “literal”, tant en imatges com en frases exactes del text locutat. És a dir, no té res d’original. Bé potser sí, perquè es presenta amb el propòsit de crear un “nosaltres”. Potser només és un detall. Ja veurem.

De fet, el vídeo danès va tenir molt d’èxit i va ser “clonat” per múltiples institucions abans que l’Ajuntament del Vendrell. El mateix 2017 en va fer versions adaptades als seus propòsits com a mínim el Peel Schools (Canadà) i el King David High School (Britànic); el 2018 la NewHope Church dels Estats Units i el 2021 el Das Experiment d’Àustria. Ja ho veieu, escoles, esglésies, moviments socials… i de països diversos i allunyats. La majoria adverteixen que es basen en la idea original de la TV danesa. El del Vendrell no.

I a diferència del missatge social original de la TV danesa, els presentadors són els regidors de Comunicació i de Cultura, el Sr. Soriano i la Sra. Vaquero. En aquest cas el “nosaltres” té un clar color polític, excloent-hi la majoria de vendrellenques i vendrellencs que voten altres opcions polítiques. I està protagonitzat per un regidor que ha portat la TV local fins a límits mai vistos, ignorant la legalitat i la funció dels mitjans de comunicació públics.

Aquest anunci forma part de la campanya de “postureig”personal i partidista amb els nostres impostos, que ens inunda de fotos, vídeos i inauguracions promocionals. No és original. No reflecteix la preocupació de l’equip de govern per la cohesió social i la convivència al Vendrell. Per això hauria començat per convocar el Consell Municipal per la Convivència i el Civisme, cosa que no ho ha fet mai. I no cal recordar que el Vendrell no és Copenhaguen.

Marc Robert Jané​​​

Portaveu del Grup Municipal de Som Poble-ERC el Vendrell

Post a comment