Polítiques de seguretat i civisme populistes que no milloren la seguretat ni el civisme

El govern municipal ha anunciat un seguit de mesures suposadament per millorar la seguretat i combatre l’incivisme al municipi.

Des de Som Poble – ERC volem denunciar que són anuncis populistes que no milloraran la seguretat ni reduiran l’incivisme que pateix el Vendrell. El que cal és un pla integral de seguretat, basat en una anàlisi completa de la situació i aplicat amb criteris socials.

Les mesures coercitives i de control sistemàtic, per si soles, estan condemnades al fracàs com s’ha demostrat en poblacions on ja s’han aplicat.

La instal·lació de càmeres de videovigilància és una mesura d’efectivitat molt limitada, ja que en la majoria dels casos no redueix el nombre de delictes (especialment els violents i els que es realitzen contra la integritat de les persones) i fa que altres delictes o conductes es desplacin a zones no vigilades. És una mesura més populista que eficaç.
Si no es fa una anàlisi concreta dels delictes i no s’implanta la figura dels agents cívics, els educadors de carrer i la policia local com a eina integradora i propera a la població, es tornarà a fracassar. No serà suficient la instal·lació de càmeres si no intentem erradicar els problemes de seguretat i incivisme des de la base, amb eines de prevenció i mesures socials d’integració.

El mateix passa amb ‘l’oficina antiokupació’. En realitat l’anunci del regidor de Comunicació, en la línia del que han anunciat les administracions del PP a Madrid (Ayuso) i a Badalona (Albiol), és una concessió a la demagògia de l’extrema dreta sobre aquest problema. Es tracta d’una resposta oportunista a l’alarma social generada pels problemes d’inseguretat que patim i que s’han relacionat amb casos

d’ocupació delinqüencial. Però ni aporta res de nou ni es correspon amb el que en realitat s’ha fet.
D’acord amb el decret d’alcaldia es tracta d’un grup de treball intern de l’Ajuntament. No té estructura de funcionament, ni pressupost.

Però és que l’any 2017 ja es va aprovar i presentar a la jutgessa degana dels Jutjats del Vendrell un ‘protocol per a la intervenció en matèria d’ocupacions’ elaborat pels mateixos departaments municipals implicats ara en la nova ‘oficina’.

Aquesta oficina no resoldrà l’autèntic problema del Vendrell, que és saber quants habitatges buits hi ha i generar una oferta pública d’habitatges socials. Per tant, cal posar mitjans i recursos en l’oficina de l’Habitatge. Això vol dir deixar de perseguir als delinqüents? Evidentment que no. O és que fins ara no es feia?

Ens preocupa la falta d’un enfocament social en el tractament d’aquests problemes, que s’afronten amb frivolitat anunciant mesures populistes desarticulades.

Post a comment