El nou contracte de neteja viària: tard i malament

Som Poble-ERC va demanar deixar el punt sobre la taula i esperar a la sentència del contenció administratiu

En el ple d’aquest dilluns 29 d’abril, el govern del PSC-PP va aprovar l’adjudicació del nou contracte de la neteja viària a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), la mateixa empresa que en els darrers 25 anys ha gestionat aquest servei. Però aquesta aprovació arriba tard i malament:

Tard perquè el contracte està caducat des del 2016 i han tardat 8 anys en renovar-lo, arrossegant agònicament una mala gestió constatada per tothom i sense cap control per part del govern. I malament perquè hem perdut una oportunitat per gestionar molt millor la neteja dels carrers i espais públics de forma més econòmica i eficient, si s’hagués escollit gestionar directament aquest servei per part de l’Ajuntament o amb una empresa pública municipal.

L’estalvi de l’IVA que hagués permès la gestió directa es concreta en 1.300.000 euros que s’haurien pogut de dedicar a millorar el servei o invertir-los en altres necessitats del municipi, a part de disposar d’una major flexibilitat, acumular coneixement i millors condicions laborals per la plantilla.

En el moment de decidir quina era la forma més eficient i sostenible per gestionar el servei, tal com marca la normativa, es va obviar expressament comparar quina era la forma que comportaria un major estalvi econòmic. Malgrat les al·legacions que vam presentar des de Som Poble-ERC, el govern del PSC va tirar pel dret i això ens va obligar a presentar un recurs contenciós, que ara ja està pendent de sentència. Per aquest motiu, en el ple del dilluns vam demanar deixar el punt sobre la taula i esperar a la sentència del contenciós, i així evitar mals majors. La votació va ser molt ajustada, només el govern del PSC-PP va votar en contra, en front del conjunt de tots els grups de l’oposició.

Mentrestant, vam demanar al govern de socialistes i populars que els 56.000 euros que s’ha compromès FCC a pagar cada any pel seguiment del contracte, es dediquin exclusivament a aquesta finalitat i no pas a tapar forats en altres partides, com malauradament acostuma a fer el govern socialista. S’ha de garantir que fins l’últim dels 2.342.410 euros que pagarem anualment a FCC es dediquin a complir escrupolosament els compromisos del contracte.

I vam lamentar de nou, que eliminessin la partida per fer campanyes d’educació ambiental que estava prevista inicialment. No és més net qui més neteja sinó qui menys embruta, i és imprescindible invertir recursos en conscienciar la ciutadania en la necessitat de tenir cura dels espais públics del municipi i reduir les necessitats de neteja.

Post a comment