La vacuna del consens no fa cap efecte al govern del Vendrell

Dir que en aquests moments de crisi cal consens queda molt bé. Però una cosa molt diferent és treballar per fer-ho. Ha quedat demostrat en l’últim mes, en que el govern del Vendrell ha congelat la col·laboració amb els grups de l’oposició, i s’ha confirmat en el ple de l’Ajuntament celebrat el dilluns 25 de maig, el més aspre i crispat des les eleccions municipals de fa un any, amb desqualificacions personals cap els regidors de l’oposicióper part de l’alcalde, Kenneth Martínez. 

Valoració del Ple per de Josep Mañé, regidor de Som Poble-ERC

El 27 d’abril el primer tinent d’alcalde, Christian Soriano, va publicar un article titulat “La vacuna política és el consens”. Però justament a partir d’aquell dia el govern va suspendre les reunions de la Junta de Portaveus, que en els dos mesos anteriors s’havien fet pràcticament cada setmana. Mentre predicava el consens el govern anava publicant mesures i prenent decisions unilateralment,sense ni tan sols informar a la resta de grups municipals, com una línia d’ajuts municipals per a autònoms i petits empresaris o oferir al comerç i empreses locals fer publicitat gratuïta a la televisió local.

En canvi només s’han fet dues reunions per avançar en la constitució de la taula de diàleg dirigida a la confecció d’un pla de reactivació econòmica i social del Vendrell. Formalment és una proposta de consens, però encara no s’ha constituït i ni tan sols té definida la composició. Soriano considera un avenç molt important que s’ha donat nom a les dues taules sectorials que la constituiran. 

Una furibunda intervenció l’alcalde, que no havia participat en cap moment del debat, per desqualificar a la regidora Eva Mata, de Som Poble-ERC i el posterior rebuig de totes les peticions de què retirés les seves paraules va marcar el to del ple.  Tota l’oposició va rebutjar l’actitud del govern del PSC, Cs i l’AVP que va ser qualificada de poc democràtica, de falta de voluntat de diàleg, de falta d’estratègia o d’improvisar per fer-se la foto. En el curs del debat el primer tinent alcalde es va sumar a les desqualificacions amb retrets personals als regidors de Podem, Òscar Blasco, i de Primàries, Josep Maria Llasat. 

El ple va aprovar per unanimitat la moció presentada per Som Poble-ERC per crear una comissió per proposar l’actualització del Reglament Orgànic Municipal, amb l’objectiu d’incorporar les polítiques de gènere, facilitar la participació ciutadana i avançar en la digitalització de l’administració municipal, entre altres. També hi va haver unanimitat en la proposta de Junts pel Vendrell per a l’activació imminent de la taula de diàleg i en la moció del govern de suport al manifest dels alcaldes i les alcaldesses del Baix Penedès sobre les inversions de la Generalitat a la comarca. La proposta de Junts pel Vendrell per l’extensió de l’emissió d’espots gratuïts d’empreses locals a Televisió El Vendrell tenia el suport de tots els grups, però va provocar un dur debat perquè la mesura s’ha activat saltant-se el procediment legal i creant dubtes sobre les garanties que ofereix. 

En canvi es va rebutjar la proposta de la Xarxa Vendrellenca, presentada Som Poble-ERC-AM, per lamodificació del sistema de vot de les ordenances fiscals. Va ser la primera moció a debatre i l’inici dels retrets i les desqualificacions personals. També es van rebutjar les propostes de Primàries Catalunya per redactar un projecte de pont a la desembocadura de la riera de la Bisbal i sobre la llicencia ambiental de l’Escola de Música.

Finalment amb el vot de qualitat de l’alcalde va servir per rebutjar la moció de tots els grups de l’oposició per demanar a la Generalitat que es retiri com acusació contra José Antonio Valverde Ramírez, Josant, veí del Vendrell que afronta un judici per manifestar-se el 21 de desembre de 2018 en protesta pel consell de ministres que es va celebrar a Barcelona aquell dia. L’equip de govern es va negar a consensuar aquesta resolució en defensa del dret de manifestació amb l’argument que era “molt tard”. Un raonament que resumeix l’actitud sectària mostrada al llarg de la sessió.

Post a comment