Un pla de xoc per l’ocupació amb mesures velles

L’Alcalde i Regidor d’Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez ha presentat el “Pla de Xoc ocupacional i empresarial” que estableix un conjunt de mesures per reactivar l’ocupació davant l’increment de l’atur, que va qualificar de “terrible”.

Quan es parla d’un “Pla de Xoc”, qualsevol creuria que es refereix a noves mesures.

Desgraciadament, les mesures establertes en aquest Pla o ja existien, o són subvencions que es reben d’altres administracions públiques.


Els plans d’ocupació promoguts pel SOC-Generalitat i per la Diputació de Tarragona suposaran la contractació de 33 treballadors, exactament els mateixos que l’any 2019. Com pot ser que aquesta mesura es consideri part del Pla de xoc contra els efectes de la Covid- 19 si ja es feia exactament igual l’any passat?

A més, tot i que aquests plans d’ocupació poden ajudar puntualment a aquestes persones, no tenen, tot i l’anunci del govern, un impacte real sobre les xifres d’aturats; són contractes de molt curta durada -entre 6 i 12 mesos- i només l’1% del total d’aturats de la vila pot accedir- hi. S’ha de recordar a més, que l’Ajuntament utilitza aquests plans d’ocupació per “tapar” dèficits laborals en certes àrees (com per exemple el pla d’ocupació que ha servit per netejar les herbes del municipi).

Altres mesures, com el projecte Marketplace (que altres municipis del nostre entorn fa mesos que van posar en marxa) o la reforma de l’antic espai que ocupava el SOC, provenen de subvencions que ha activat recentment la Diputació de Tarragona.
Per últim, la tasca d’assessorament i de formació de l’Eina, són funcions que ja realitza des de fa molt de temps. El nostre grup va demanar, i així figura en el Pla de Reactivació Econòmica signat per tots els grups municipals, que sota el paraigua de l’Eina es creï una oficina d’assessorament als empresaris i autònoms sobre totes les ajudes que estan oferint les diverses administracions públiques. A hores d’ara no sabem si existeix aquesta oficina perquè no apareix entre les mesures del Pla de xoc.

Ara mateix El Vendrell té gairebé 5.000 persones aturades –incloent els que es troben en situació d’ERTO-. La situació de l’ocupació al Vendrell i també a la comarca és molt greu des de fa molt de temps i per desgràcia liderem la desocupació a Catalunya. Però aquest actual repunt de l’atur no és un problema que acaba d’aparèixer. El passat mes de juny ja podíem veure els primers impactes que podia tenir la Covid: un increment en 900 nous aturats en comparació al juny de l’any anterior.

Que l’alcalde digui que s’ha d’impulsar d’una vegada el Logis Penedès com a fórmula de creació de llocs de treball, demostra una vegada més que no tenen noves idees i s’entesten a voler recuperar projectes de fa 15 anys, que si realment haguessin tingut interès pels inversors ja s’haurien executat. Seguim en un municipi i una comarca sense rumb clar, on es

prefereixen els titulars buits de contingut que les propostes que poden generar un model econòmic sostenible i diversificat.
En aquest sentit, li volem recordar al nostre alcalde, que el Pla de Reactivació Econòmica i social signat el passat mes de juliol per tots els grups municipals, establia que s’havia de treballar per impulsar nous sectors econòmics vinculats a la sostenibilitat, i en cap cas apostava per la recuperació d’un vell projecte com el Logis Penedès. Projecte amb una gran contestació social pel seu elevat impacte ambiental i territorial, així com per la creació de llocs de treball de baixa qualitat. Un pegat més per un municipi que necessita canvis profunds que el govern no sembla tenir cap interès a tirar endavant. Canvis que només vindran des d’una visió a llarg termini amb uns objectius assolibles i sostenibles socialment i territorialment.

Post a comment