Discurs íntegre al Ple de l’Estat de la Vila 2022 de Marc Robert, regidor-portaveu de Som Poble-ERC

Primera intervenció

Bon vespre a tothom, parlo des d’aquí, perquè com passa sovint aquests dies, el que esperem que siguin les últimes cuetades de la pandèmia ens ha tocat ben a prop i a casa hem de guardar quarantena:  

Aquest curs ens ha portat un alcalde absent i preocupat per la seva carrera professional lluny de la política. Vostè, Sr. Kenneth Martínez, funcionari de carrera amb plaça assegurada per a tota la seva vida, es va presentar a unes oposicions d’inspector d’educació, sent alcalde i sabent que si aprovava les proves, preparades en plena pandèmia i cobrant i exercint com alcalde, hauria d’estar tot un curs escolar fora del Vendrell. Una decisió totalment immoral per a una vila com El Vendrell, que necessita un alcalde a jornada complerta, no un alcalde en horari extraescolar. Amb la seva actuació, ens ha quedat molt clar que el Vendrell no ha sigut mai la seva prioritat.
Tant de bo haguessin tingut el bon govern que aquest poble necessita! Però no el tenim. La nostra obligació com a regidors electes del Vendrell és avaluar l’actuació del govern municipal i això faré durant els pròxims minuts. Ja els puc avançar, com ja sospiten, que hem arribat a la conclusió que no tenim un bon govern i que la qualificació obtinguda és de suspens per la seva gestió durant aquest curs 2021.El Sr. Alcalde i l’equip de govern no han demostrat amb la seva actuació l’assoliment de les competències bàsiques que calen per governar la nostra vila.

              Marc Robert, regidor-portaveu de Som Poble-ERC

1.-L’alcalde suspèn perquè  en moments de pandèmia i de greus dificultats pels ciutadans, ell i el seu equip van fer una pujada d’impostos i taxes quan, la gran majoria de municipis els congelaven. I ara el 2021, l’han acabat consolidant,  ja que no han revertit cap dels increments de l’any anterior. Això fa que siguem el 4t municipi amb major pressió fiscal dels 40 municipis d’entre 25.000 i 50.000 habitants de Catalunya. Un suspens impositiu.

2.-La elevada pressió fiscal no es tradueix en beneficis clars per la població: els serveis són clarament deficients. Aquesta deficiència en els serveis es reflexen en els dos temes que més queixes generen a la App Cuidem el Vendrell: l’enllumenat i la neteja viària. Vostès van votar en contra d’una proposta plantejada des de la Xarxa Vendrellenca per fer un auditoria sobre el grau de compliment de contracte d’enllumenat. Per tant, un suspens que brilla amb llum pròpia.  

3.-La neteja viària, té el contracte vençut des de fa 6 anys. A la campanya, va fer-se una foto anunciant que doblaríem el servei de neteja amb el mateix cost. No hem avançat gens en dos anys i mig de mandat i van apartar els grups de l’oposició de la comissió que ha de decidir quina és la millor manera de gestionar aquest servei caducat, deficient i que ningú fiscalitza. Vostès són els responsables directes d’aquesta situació i de que els carrers i places del Vendrell presentin massa sovint un aspecte lamentable. Un suspens molt brut.

4.-L’embolic amb les factures sense contractes que les avalin, o amb contractes vençuts, és una mala pràctica per la que el TSJC ja els ha condemnat, declarant-la il•legal. Però lluny de revertir-la, el Sr Alcalde la segueix practicant. Ja veurem com acaba tot plegat. Un suspens que ens pot sortir molt car!

5.-Parlem d’habitatge. No ha estat mai una de les seves prioritats. 1.000 pisos buits en mans dels bancs, més de 500 famílies demandants d’habitatge social al Vendrell. Grans dificultats per la gent jove per emancipar-se. Sí, hem avançat tímidament, però quan partim de pràcticament zero, una vintena de pisos de la Sareb esdevenen clarament insuficients, i més, davant del probable allau de desnonaments que es preveuen partir del 28 de febrer, quan s’acaba la pròrroga decretada durant la pandèmia. I el Pla local d’habitatge, que hauria de servir de full de ruta per desplegar polítiques valentes i amb ambició per una problemàtica complexa que afecta al dret fonamental de disposar d’un sostre digne, no està, ni se l’espera. Han deixat passar oportunitats com la Subvenció de la Diputació de Tarragona que pagava el 80% del cost per redactar aquests Plans  i què Valls, Tarragona, Falset o Calafell sí que han sabut aprofitar.   O com van estar a punt de deixar passar la pròrroga perquè el Vendrell conservés la regulació dels preus de lloguer: va ser gràcies a una proposta nostra que a l’últim minut vam poder-ho sortejar. Un suspens sense sostre.

6.-Quan ja veiem la llum al final del túnel del Pla d’ajust, no tenen millor idea que allargar-lo.   Un Pla d’Ajust que fa nou anys que ens ha encorsetat, i vostès ens condemnen a 7 anys més, fins el 2030, deixant els propers governs un deute superior al que estava previst i que significarà  més interessos que acabarem pagant  la ciutadania. 7 anys pagant més i amb dificultats per contractar personal imprescindible en moltes àrees, dificultats per municipalitzar serveis i crear empreses públiques per una gestió més eficient i propera. Ho estem veient continuadament: aquest és l’argument per no tenir en plantilla un equip d’educadors de carrer que tanta falta fan a les joves del Vendrell,  o per fer-se enrere en municipalitzar serveis com les escoles Bressol, o l’atenció domiciliària. És a dir,puntada de peu cap endavant i els que vinguin ja s’ho trobaran. Les polítiques de sempre del PSC i de CiU que ens han portat fins aquí. Un suspens que no s’acaba mai.  

7.-I em sap greu haver de tornar a parlar de RTVELVENDRELL, ja ho vaig dir en el ple de l’any passat, i seguim igual: en dos anys i mig de mandat, al portaveu del principal grup de l’oposició només m’han entrevistat una vegada, i a la resta de grups de l’oposició cap. Això és indigne d’un mitjà de comunicació públic en què hi invertim cada any més de 700.000 euros que paguem entre totes. I com que els professionals de la casa ens mereixen tota la confiança vers la seva professionalitat, aquí només hi ha un responsable d’aquesta anòmala situació: el Sr Soriano. A vostès ja els hi va bé seguir silenciant a l’oposició. I tot i que gràcies a l’impuls del nostre conseller a l’empresa es va regularitzant la seva situació, la pèssima gestió del regidor de comunicació està alentint innecessàriament la posada al dia que la RTV pública del Vendrell requereix a molts nivells. Un suspens televisat.

8.-És absolutament lamentable i immoral la costum que han adoptat de tergiversar les propostes i mocions de l’oposició abusant de la seva majoria i forçant el ROM. Si no els hi agraden les propostes, les voten en contra i punt, però han de deixar d’utilitzar aquest mecanisme tan pervers per canviar de dalt a baix el sentit de les mocions que no els van bé. I tot per a que la foto del govern no sigui la del Govern del No. Un suspens in voce.

9.-Parlem de la transparència municipal. És igualment reprovable l’incompliment de la llei de transparència i del dret dels regidors a tenir respostes a les seves peticions  i a rebre la documentació en els  terminis establerts, incompliment que també pateix la ciutadania, que massa sovint no rep resposta de les seves peticions:  l’ajuntament del Vendrell és la segona administració de Catalunya que acumula més reclamacions per aquests incompliments, la primera en termes relatius per habitant. Se’n recorden que ens vam dotar d’un codi ètic i de bon govern? Un suspens poc transparent.

10.-La manca de seguretat de la vila. Han estat uns mesos en els que s’ha percebut una manca de seguretat preocupant degut a determinats situacions, entre elles les reivindicacions no ateses de la plantilla de la policia local, tenint a més com a colofó, la marxa voluntària del seu inspector en cap, no podem deixar escapar el talent! Les qüestions relacionades amb la seguretat sempre són complexes i cal abordar-les des d’una perspectiva integral, potenciant la mediació, la policia de proximitat, l’educació a tots els nivells i amb persones dedicades a fomentar la convivència i el civisme. Però és clar, la taula de convivència i civisme encara no s’ha reunit mai aquesta legislatura, i als educadors de carrer se’ls hi acaba el contracte i no se’ls hi renova pq depenen de subvencions … Un suspens segur

11.-El seu govern és erràtic, sense planificació, a cop de foto i titular i això els porta a no preveure les conseqüències  de com les obres al centre o les del nou carril bici han afectat als aparcaments i al teixit comercial. Fa 7 anys que esperem el Pla d’aparcaments, que a aquest ritme no veurem abans que acabi el mandat. I mentres, destapem la utilització il·legal per part de Parven d’espais públics i privats del municipi, una empresa participada amb un 33% per l’Ajuntament i que ha fet i desfet sense cap control públic rigorós que detectés aquestes irregularitats.  Un suspens en el model ciutat, que no existeix.

12.-I en plena emergència climàtica i energètica, els canvis en la recollida selectiva estan aturats, no s’ha avançat més des de la implantació fa més d’un any del Porta a Porta a Sant Vicenç, Nou Vendrell i  Torreblanca, quan seguim sent de les capitals de comarca que menys reciclen. Els entorns rurals del Vendrell plens d’abocaments incontrolats que no es netegen ni s’actua per evitar-los.  Cap projecte d’iniciativa municipal per instal·lar fonts d’energies renovables o crear comunitats energètiques per impulsar-les. Inversions que suposen un estalvi des del primer dia i ens ajuden a millorar la sobirania energètica i a crear ocupació en sectors estratègics. Així, no serem resilients davant els efectes del canvi climàtic, que ja estan aquí. Un suspens climàtic.

13.-Quan parlem de polítiques erràtiques, també és aplicable al turisme, que enlloc d’atreure’ls, semblen decidits a allunyar els turistes de la nostra vila. El Model de turisme no està  definit. És una puntada de peu cap endavant i qui dia passa, any empeny. Les polítiques de turisme no existeixen. Es confia en el sol i la platja, un model totalment obsolet, típic dels anys 60. El Tabaris, s’utilitza per tapar tot això amb un important sobrecost. El reflex d’aquesta nul·la promoció turística és l’hotel Ra: que s’anuncia a Calafell. Un suspens de vacances.

14.-Un govern que s’autoanomena feminista però que canvia un dels pocs noms de dona en un equipament públic del Vendrell, com va passar amb la Teresina Martorell, que no aplica un acord de ple com és dedicar un espai públic a una dona com Neus Català, o que multa a les dones que es manifesten per combatre actituds masclistes enmig de la FM, en un espectacle que vostès havien contractat que fomenta el masclisme o l’homofòbia.  Un suspens feminista.

15.-I per acabar aquest bloc, tractarem el que  potser és  un dels temes més importants de cara a la ciutadania: ens referim a les polítiques d’ocupació. Per molts gràfics i optimisme màgic que utilitzin, les dades de l’atur al municipi són ben clares: es va reduint, sí, però força menys que la mitjana catalana. I seguim sent una de les poblacions amb un índex d’atur més elevat: El Vendrell és el segon amb més atur d’entre els municipis de més de 30.000 habitants, i molt pitjor que les altres capitals comarcals de la vegueria. L’acció del govern de la foto no ha permès rebaixar l’atur al mateix ritme que la mitjana catalana. I l’estacionalitat i la precarietat dels  contractes es manté: només el 10% dels contractes dels vendrellencs son indefinits, i el 37% tenen una durada màxima d’un mes. I una altra dada preocupant: 8 punts per sobre el percentatge de dones aturades respecte els homes. I el que tampoc no és de rebut és que s’atribueixin el mèrit d’haver reduït l’atur, com van fer a la campanya electoral i segueixen fent ara, i en canvi quan empitjora en culpin la pandèmia o la conjuntura. I no cal parlar sobre les polítiques de foment de l’emprenedoria, ni de retenció del talent, ni de digitalització: tampoc hi són, ni tampoc s’esperen. Tot just, amb un any i mig de retard, i amb un pressupost molt minso, és va proposar la campanya dels bons per donar una petita empenta al comerç. Un suspens poc treballat.

Segona intervenció

I davant d’un govern que suspèn, des de Som Poble-ERC des del primer minut hem treballat per impulsar les accions del nostre programa electoral, projecte polític forjat de forma participativa amb moltes persones de dins i fora de les organitzacions de la coalició. I ho hem fet amb tot l’ànim de construir, de tirar endavant la Vila, amb polítiques valentes que posin la vida de les persones al centre i revertir les males praxis dels anys anteriors.  Per fer un oposició exigent i responsable per millorar les condicions de vida de tothom.

Amb aquesta voluntat hem presentat 68 mocions i propostes al Ple de l’Ajuntament, de les quals 42 han  estat aprovades. Cal dir ben alt, però, que la majoria d’aquestes s’han quedat en un calaix: el govern passa sistemàticament, menys en honroses excepcions, de les propostes que s’aproven al ple. Per exemple, un botó: en una d’elles vam aprovar que es faria un procés participatiu per poder decidir entre els grups municipals i la societat civil, els projectes per optar als fons europeus per la reactivació, els Next Generation. I el resultat és ben evident, i no per esperable, menys preocupant: segueixen tirant pel dret, sense respectar els acords del ple.

En aquest sentit, anem coneixent en comptagotes els projectes que es presenten als fons europeus: més obra pública, que sempre fa falta. Però aquest no és l’objectiu dels Next generation, es tracta d’aprofitar-los per  transformar el model econòmic, per fer-lo més resistent als canvis que l’emergència climàtica, i la crisi energètica i de recursos causaran, i mirar de transformar els sectors econòmics cap a la digitalització sense deixar ningú enrere, cap a la modernitat  per tal de fer una administració més eficaç i efectiva, millorant el servei que s’ofereix a la ciutadania. També, per una transformació urbana socialment justa que dignifiqui l’entorn urbà, però amb sentit, no només fent fotos com indicava abans.

Amb la mateixa intenció, quan va arribar la pandèmia vàrem impulsar el Pla de reactivació econòmica i social del Vendrell, el Reactivem, del que tant n’hem parlat. Ho  vam fer amb la resta de grups de l’oposició i finalment amb la incorporació, a contracor,del govern. Mesures acordades entre tots els grups municipals i entitats socials diverses, que vam presentar en una foto conjunta als jardins del Museu Deu el juliol del 2020.

Sent coherents amb aquestes accions, vam asseure’ns a parlar amb el govern per mirar de pactar els pressupostos de l’any 2021. I ho vam fer amb les ganes i la voluntat de materialitzar moltes de les propostes incloses al Reactivem, que vam concretar en un conjunt 40 mesures que incideixen en aspectes com desplegar polítiques per combatre l’atur, aprofitant els nous jaciments d’ocupació que ens ofereix la transició ecològica justa;   potenciar l’economia social i solidària i el cooperativisme com a noves eines de creació d’ocupació de qualitat i socialment equitativa; un pla de xoc en educació i per potenciar la convivència i el civisme; impulsar el primer sector per millorar la nostra sobirania alimentària o elaborar un pla per potenciar el turisme sostenible. Després de dos mesos llargs de negociació el govern va demostrar una nul·la voluntat d’arribar a un acord, només volíen el nostre vot favorable a canvi de pràcticament res, sense mostrar-nos ni tan sols la seva proposta de pressupost. Així tampoc  sr. Alcalde, així tampoc.

 Després vam convenir tots que vam perdre una oportunitat única per arribar a un gran acord en un moment excepcional que ho requeria. Però quan un no vol, dos no pacten. I amb el fracàs del pressupost, el fracàs del Reactivem com acord polític i social. De nou la manca d’interès del govern per compartir protagonisme  en un projecte col·lectiu. Ens sap molt de greu, no tant per nosaltres, els grups municipals, sinó per la societat civil, pels vendrellencs que s’hi van implicar i que des les reunions que es van fer a finals del 2020 no n’han sabut res més.

I malgrat tot, malgrat tot,  hem estès la mà al govern per pactar temes importants de ciutat, de vila, que transcendeixen més enllà del que pot durar un mandat, com ara els canvis en la recollida selectiva,  la revisió de l’actual i nefast Pla urbanístic, que cal revertir per aturar l’especulació i la destrucció del paisatge i el territori.  O per impulsar les activitats extraescolars inclusives, i per potenciar l’escola municipal de música Pau Casals, per fer-la accessible a tothom independentment de la renda, i esdevingui el referent cultural i educatiu de primer ordre que el mestre desitjaria.

I seguirem amb aquesta voluntat fins al final, treballant per impulsar les transformacions necessàries per un Vendrell del que tothom se’n senti part, amb uns serveis de qualitat, amb una economia diversa, sostenible i dinàmica; amb drets socials garantits; amb una cultura que reculli la diversitat i la riquesa del municipi i on tothom hi tingui accés; amb un territori i un paisatge cuidats i resilients davant el canvi climàtic, amb una educació sense segregació, que esdevingui el pilar de la igualtat i la cohesió. Un Vendrell ambiciós, orgullós i amb il·lusió per un futur que hem de construir entre totes i tots.”

Moltes gràcies per l’atenció, salut i fins aviat

Post a comment