Llarg catàleg de deures pendents en el debat sobre economia i capitalitat del Vendrell

Per ser capital el Vendrell hauria de ser una ciutat “còmode”. Ho ha de ser per accessibilitat, per senyalització, per servei i atenció al visitant, i ho ha de ser tant per aquell que hi ve per necessitat o pel veí de segona residència com pel turista. Tot això la vila no ho té, o és molt deficient, o no se sap on és. El resultat és un comerç anèmic, que veu el futur gris.

Aquest és el resum de les dificultats del comerç local que van centrar gran part del debat sobre economia i capitalitat del Vendrell organitzat per Som Poble – ERC el Vendrell al centre cívic l’Estació dimecres 30 de novembre. És el segon debat temàtic que organitza la coalició aquest any, després del que va tocar el futur de la Fira. El va moderar Jon Olano i des de la taula van aportar la seva experiència la comerciant Mar Vives, el gestor, Ricard Pérez i Alfonso Sito González Bondia, jurista i alcaldable de la coalició.

Al llarg del debat, que va ser viu i ric en intervencions del públic assistent, van desgranar-se els dèficits de la vila. Mar Vives va insistir en la manca d’aparcaments, de senyalització i de transports públics. També en la desconnexió entre la vida cultural i la dinàmica comercial, així com en la manca d’una marca de ciutat, no només com un problema de promoció, sinó especialment relacionat amb un problema d’autoestima, “la marca ni la tenim ni ens la creiem” va concloure.

Ricard Pérez va insistir en els problemes econòmics derivats de l’urbanisme practicat des de l’Ajuntament en els últims 40 anys. Va fer notar que els serveis de l’administració pública com les oficines de la seguretat social, del servei d’ocupació, els jutjats o l’hospital, queden deslligats dels circuits comercials. “El 71% de l’urbanisme de la vila és nou, s’ha fet des de l’any 80 cap aquí, i s’ha fet malament”, va concloure comparant l’equipament d’aparcaments i de parcs i jardins de la vila amb ciutats similars de l’entorn.  

Des del públic es van destacar altres factors, com la desconnexió i falta d’atenció als barris perifèrics i urbanitzacions, en especial les platges. I també es va reclamar propostes i solucions, més enllà de la constatació dels greus dèficits existents.

Al respecte Sito González va constatar que el programa de la coalició del 2019 ja plantejava què es pot fer, i al respecte va recordar una sèrie de propostes plenament vigents: potenciar el petit comerç, l’economia verda i circular, el turisme cultural i natural, els productes de KM 0 i de qualitat o l’economia social i cooperativa. Però més enllà de la dinamització concreta de sectors existents va plantejar la necessitat d’alinear-se amb les polítiques europees de futur, la digitalització i la descarbonització. Es tracta de construir un nou model de ciutat i pensar en gran”, va dir recordant una primera necessitat: “endreçar el poble.

Més enllà del comerç, el debat va posar sobre la taula la necessitat d’abordar i aprofundir en altres aspectes de l’economia local i comarcal. Al respecte Som Poble – ERC el Vendrell ja tenen plantejat organitzar nous debats a partir del gener, entre ells un sobre el turisme.

Post a comment