La violència masclista és el primer problema de seguretat pública a Catalunya

Amb motiu de la celebració Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, Som Poble – ERC el Vendrell van organitzar una taula rodona sobre com prevenir les violències masclistes el dijous 1 de desembre, al local de l’Asociación Cultural Extremadura El Vendrell.

Raquel Sans, diputada al Parlament de Catalunya i vicesecretària de Feminismes i LGTBI d’ERC va obrir el torn d’intervencions exposant les esgarrifoses dades de la violència masclista a Catalunya: “el primer problema de seguretat pública de Catalunya” va remarcar. El telèfon d’emergències 112 rep una mitjana de vuit trucades per hora en relació amb la violència masclista i vuit de cada deu dones residents a Catalunya asseguren haver-la patit, segons l’enquesta elaborada pel Departament d’Interior de la Generalitat.

L’advocada Jennifer Macía, especialitzada en dret de família i dret penal, va exposar la seva experiència als jutjats i les dificultats jurídiques a l’hora de combatre la violència masclista. “És molt important la prevenció, perquè quan nosaltres intervenim el mal ja està fet”, va advertir sobre el debat centrat en les lleis i les penes. Per ella un avenç molt destacat en la protecció de les víctimes el va fer Catalunya el 2021 amb la modificació legal que permet suspendre el règim de visites als fills d’aquells homes acusats de maltractar a les seves parelles, en prevenció de la violència vicaria. Alhora va lamentar la situació de les dones que denuncien violència i es poden passar entre sis i dotze mesos en espera que se celebri el judici. Durant aquests temps no sempre les víctimes estan prou acompanyades i, en conseqüència, més d’un cop les denúncies perden força i acaben en res.

Judit Montesinos, estudiant de Promoció d’Igualtat de Gènere i cap de l’àrea de valors socials dels Nens del Vendrell, que treballa amb joves als instituts va remarcarla transcendència de l’educació en la prevenció. Des de la seva perspectiva és fonamental canviar l’enfocament i deixar de posar el focus en les dones, les víctimes, i centrar-se en els agressors, els homes, autors del 100%dels delictes d’agressió sexual jutjats a Catalunya aquest any.

Des del públic es va reclamar trobar l’espai on els homes adults puguin repensar el seu paper, i trencar amb el masclisme, una visió de domini en les relació amb les dones que està socialment normalitzat, en especial entre els homes. L’acte a l’Asociación Cultural Extremadura El Vendrell va ser presentat per Silvina Lugones, responsable de feminismes d’ERC el Vendrell. En el mateix va llegir el manifest contra la violència masclista del 25-N Carlota Gallés, i va tancar les intervencions Alfonso “Sito” González Bondia, qui va fer un recull de conclusions del que s’havia dit des de la taula remarcant la responsabilitat de l’administració pública d’erradicar la violència masclista dins la seva organització i lluitar contra ella a la societat en general.

Post a comment