Cal fer un cordó democràtic contra el feixisme

Què podem fer avui i aquí per frenar el feixisme? Activar la unitat antifeixista. Fer un cordó democràtic que aïlli els partits d’extrema dreta, tot evitant que es presentin com a perseguits, ja que el victimisme és una de les seves estratègies de legitimació”.

És la proposta de Maria Dantas, jurista, activista i diputada al Congrés dels Diputats per ERC, que va participar divendres 16 de desembre al “Fòrum el Vendrell antifeixista, el Vendrell d’esquerres”, organitzat per Som Poble – ERC el Vendrell en el marc la celebració aquesta setmana dels dies dels Drets Humans i de la Persona Migrant

Per Dantas contestar a les xarxes socials no serveix de res: “s’ha de parlar de VOX, però no s’ha de parlar amb VOX. L’extrema dreta s’ha canviat l’uniforme. Té una gran capacitat de comunicació i sedueix a les classes populars descontentes i marginades presentant-se com “antisistema. Però el seu és un programa ultraliberal que accentua les desigualtats i la marginació, i que oculta darrere debats “culturals”.

Dantas va citar la màxima de Paulo Freire: quan l’educació no és alliberadora, els oprimits només aspiren a convertir-se en opressors. En aquest sentit, va apel·lar a combatre el feixisme, no amb discursos magistrals  i històrics, sinó defensant els interessos concrets de la gent del carrer, que aspira a viure amb un mínim de dignitat, i denunciant l’autèntic programa de destrucció dels “diferents” de l’extrema dreta.

La Salima El Youssoufi, regidora de Som Poble – ERC el Vendrell va il·lustrar el retrocés democràtic que vivim amb la “Llei d’Igualtat de tracte i no discriminació”, aprovada per unanimitat al Parlament a finals de la passada legislatura, un fet que avui ja no seria possible per la presència de VOX al Parlament.

Igualment, va destacar el retrocés social que implica que l’extrema dreta es vegi com una opció política legítima. “Aquí vam arribar a tenir cinc regidors de Plataforma per Catalunya, però ningú reconeixia haver-los votat. Ara s’ha normalitzat i trobes gent que els defensa”. També va advertir que cal treballar al carrer, perquè els seus votants no necessàriament són ideològicament feixistes. Dantas va seguir aquest raonament fent referència al seu país d’origen, el Brasil, on Bolsonaro ha obtingut gairebé la meitat dels vots “però això no vol dir que la meitat dels brasilers siguin feixistes”.

Des del públic es va advertir dels conflictes generats per la normalització del feixisme. D’una banda, la divisió i confusió que genera en les entitats de la societat civil, provocant reticències als plantejaments antifeixistes. D’una altra, l’augment del racisme i el rebuig de la població immigrant, amb una creixent dificultat pels processos d’integració. En resum: molta feina a fer.

Post a comment