El Vendrell necessita un pacte de ciutat per l’educació la cultura i l’esport

Tenim bona base. Hi ha molt material i de bona qualitat. Però no tenim un projecte clar ni estem treballant plegats, per tant, els resultats no acompanyen. Aquest podria ser el resum del debat sobre educació, cultura i esport organitzat pel grup municipal de Som Poble-ERC el Vendrell al centre cívic l’Estació, el dimecres 1 de febrer.

Valentí Uson, director tècnic del Consell Esportiu del Baix Penedès, va assenyalar tres criteris per encarar el debat: “primer, potenciar els “hortets” és un error i aquí s’ha fet des de tots els àmbits. Segon, tenir una administració amb empatia seria fantàstic. I tercer: hi ha coses que han de ser acords de poble, fins i tot de comarca.”

Per Ferran Trillas, mestre d’educació física i impulsor del bàsquet al Vendrell, “les entitats han de fer la seva feina i l’Ajuntament ha d’acompanyar, no sortir a la foto. No cal que ens digui com hem de fer les coses, ens ha d’ajudar. Cal un consell assessor d’entitats”. Marta Ribas, educadora infantil, molt lligada a la cultura popular, va afegir: “per demanar una subvenció necessites un màster”, per afegir: “és difícil que l’Ajuntament pugui ajudar si no pregunta ni escolta, cal un diàleg permanent entre tots els agents de l’àmbit educatiu”.

Ponents i públic van coincidir a dir que el Vendrell té una gran riquesa d’entitats i activitats en aquests àmbits, però… “no ens creiem el que tenim, sembla que som competència els uns dels altres, i això no suma, resta”, segons Marta Ribas.

Trillas va advertir que la digitalització planteja un repte generalitzat: “els joves fan un 80% menys d’activitat física de la que féiem nosaltres, prefereixen la pantalla, i això genera problemes de salut molt greus”. I en educació va exposar la necessitat de tractar a cada centre segons la seva realitat, “no totes les escoles són iguals ni poden tractar-se per igual”.

Uson va posar sobre la taula la realitat que “tenim moltes entitats i moltes instal·lacions esportives al municipi, i un entorn natural excepcional que ens mirem d’esquena, però tot està poc aprofitat, hauria de ser motiu d’un pacte de ciutat”. Des del públic es van fer crítiques com: “no sabem que volem ser de grans”, “no exercim de capital de comarca”, “la cultura sembla reduïda a la Festa Major i és un món tancat”.

Abans de tancar l’acte, Alfonso “Sito” González Bondia, cap de llista de Som Poble – ERC el Vendrell, va intervenir des del públic per agrair la participació del públic i dels ponents i, molt especialment, les idees aportades i en va treure una conclusió: «aquests tres àmbits són transversals i estan molt integrats, i nosaltres som forts, però cal canviar l’enfocament.

L’Ajuntament ha d’acompanyar les entitats amb recursos i serveis, dialogar i planificar. Ens cal un pacte de ciutat, que seiem i el tirem endavant. «

Post a comment