El Govern del PSC-PP incrementarà un 40 % el rebut de l’aigua

El Consell d’Administració d’Aigües del Vendrell va aprovar, amb l’únic vot en contra de Som Poble-ERC, l’expedient per incrementar el rebut de l’aigua al Vendrell, que augmenta un 900% el preu del primer tram.

Les tarifes de l’aigua es multipliquen per 10 en el primer bloc tarifari de fins a 7 metres cúbics mensuals, el consum imprescindible per la vida diària, i si compten la resta de trams, la pujada global arriba al 40%. Aquest desmesurat increment també és conseqüència de la deixadesa i la mala gestió del PSC durant tots aquests anys, en que de manera incomprensible no s’han tocat les tarifes els darrers 13 anys ni s’han tingut clars els objectius del govern de l’aigua al Vendrell i de les que des de Som Poble-ERC no ens podem fer responsables

Des de Som Poble-ERC ens hi oposem pels següents motius:

1. No s’han complert els objectius que van comprometre’s en constituir Aigües del Vendrell el 2016 el PSC i Aqualia, en que preveien assolir un rendiment de la xarxa el 2021 del 75%. Objectiu molt lluny de complir-se: segons el Pla de conservació de l’aigua el rendiment real el 2021 va ser només del 61%. Aquesta baixa eficiència de la xarxa té un cost estimat de més de 600.000 euros anuals.

2. Els cinc milions del cànon inicial que va oferir Aqualia no es van invertir en projectes per reduir les fuites a la xarxa ni a moderar els consums, sinó que es van utilitzar per tapar forats de l’Ajuntament. Ara aquest préstec es retorna amb quotes que s’eleven a 250.000 euros anuals.

3. L’increment de tarifes ve donat entre d’altres qüestions per cobrir en cinc anys els 685.000 de pèrdues acumulades dels exercicis del 2021 i 2022. Però no es tenen en compte els 400.000 euros de pèrdues que es preveuen per aquest 2023, per la qual cosa caldran nous increments en els propers anys.

4. Es preveu una partida addicional de 75.000 euros per pagar el préstec per construir una nova seu d’Aigües del Vendrell. En l’actual context és una proposta totalment fora de lloc i allunyada de les prioritats en el govern de l’aigua que són la reducció de les fuites i incidir en la moderació dels consums

5. Es preveu comprar més aigua de l’Ebre a través del CAT: 600 milions de litres anuals més amb un cost de més de 400.000 euros/any. D’aquesta aigua, 200 milions es perdran per les fuites de l’obsoleta xarxa de distribució, i tenint en compte que és cinc vegades més cara que la que s’obté dels pous, la urgència d’invertir fortament en reparar les fuites és fa encara més evident.

6. No s’estan aprofitant bé els ajuts d’altres administracions. S’ha deixat passar una subvenció de l’ACA de fins a 300.000 euros (que es va aprovar en el ple d’agost que es demanaria) i l’ajut que es vol sol·licitar al Ministerio de Transición Ecològica i la inversió per l’any vinent es dirigeix només a renovar comptadors i no en reparar les pèrdues de les canonades.

7. L’increment de les tarifes no és progressiva i penalitza de forma desproporcionada els consums bàsics del primer bloc que s’incrementa un 900% i molt poc els consums excessius dels blocs a partir dels 7 metres cúbics/mes . Això comportarà dificultats a les persones més vulnerables. I en són tan conscients que incrementen fins a 30.000 euros la partida per ajuts socials. Si s’hagués incrementat la tarifa progressivament amb l’IPC des del 2011 no ens trobaríem en aquest increment desmesurat en un context econòmicament incert i difícil com l’actual.

8. S’incorpora una taxa de clavegueram de 3 euros mensuals que fins ara no es repercutia en els rebuts
Per tots aquests motius vam votar en contra en el Consell d’Administració d’Aigües del Vendrell del passat 10 d’octubre, on els altres 6 membre, Aqualia i els representants del PSC i el PP, es van aliar per aprovar aquest increment de tarifes. I lamentar un cop més l’exclusió de la resta de grups de l’oposició en aquest Consell d’administració per decisió unilateral de la majoria absoluta del PSC-PP que governa la Vila.

També volem recordar a la ciutadania que s’ha obert el tràmit d’audiència pública prèvia de l’expedient que acompanya l’increment del rebut de l’aigua durant un període de 10 dies a partir del 2 de novembre.

Valoració de la situació en relació a la pujada d’impostos i taxes i propostes alternatives del Grup municipal de Som Poble – ERC

El govern socialista i del Partit Popular del Vendrell han decidit seguir pujant impostos i taxes a les famílies vendrellenques per tapar el forat de més de 5.500.000 € del pressupost municipal.

Després de pujar un 30% de la taxa d’escombraries, d’incrementar l’IBI fins a 7 centèsimes del màxim legal, ara proposen una pujada inassumible del rebut de l’aigua i recuperar la taxa de clavegueram per a les persones físiques, a l’espera de noves
pujades d’altres preus de serveis municipals, com les tarifes de les activitats esportives.

En un moment de crisi com l’actual és inadmissible que el govern socialista del Vendrell faci pagar la seva mala gestió i les despeses innecessàries amb una pujada desmesurada d’impostos i taxes a les famílies vendrellenques.
Per aquest motiu, Som Poble- ERC diem prou i exigim al govern del PSC i del PP del Vendrell que aturi aquesta pujada salvatge d’impostos i taxes, que de manera immediata retallin tota la despesa supèrflua de l’ajuntament i de les empreses municipals, que facin les inversions necessàries per reduir de manera significativa la despesa d’electricitat i de l’aigua, i que opti per la gestió directa dels serveis de neteja viaria i de recollida d’escombraries.

Totes aquestes propostes implicarien un estalvi significatiu per al pressupost de l’ajuntament del Vendrell i faria innecessària aquesta pujada tan gran d’impostos i taxes. La mala gestió del PSC s’ha de corregir amb una millor gestió de l’ajuntament i en cap cas fent pagar més a les famílies vendrellenques.

Annex

Rendiment previst pel 2021: 75%

Rendiment real el 2021 (segons PCA): 61%

2021
Rendiment compromès per Aigües del Vendrell el 2016 75%

Rendiment real el 2021 segons el PCA 61%

Post a comment