Som Poble – ERC vol que l’Ajuntament actuï contra les línies de molta alta tensió (MAT) previstes a Catalunya

El grup empresarial Forestalia ha obtingut del govern de Madrid l’autorització administrativa prèvia i condicionada per la construcció de centrals fotovoltaiques i eòliques a l’Aragó i pel traçat de les línies de molt alta tensió (MAT) per transportar l’energia generada a l’àrea de Barcelona. Línies que afecten directament al Baix Penedès en els municipis de Masllorenç, la Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, Banyeres del Penedès, Bellvei i l’Arboç i altres municipis de la Vegueria.

El grup municipal de Som Poble – ERC a l’Ajuntament del Vendrell considera que a Catalunya cal un model energètic sobirà, amb participació de la ciutadania i les entitats públiques i per això presenta al pròxim Ple una moció que planteja la necessitat urgent de consolidar un sistema energètic renovable, descarbonitzat i desnuclearitzat, de generació distribuïda i descentralitzada i respectuós amb el territori.

En conseqüència demana que l’Ajuntament s’oposi fermament als projectes privats de línies elèctriques MAT de Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i el seu ramal (que afecten al Penedès) i Laluenga- Isona, perquè aquests projectes són contraris al model i el projecte energètic propi per a Catalunya. Tot això s’haurà de comunicar al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, advertint de l’oposició social que generen aquestes infraestructures arreu d’on està previst que passin.
La moció també preveu que l’Ajuntament exigeixi al govern de l’Estat respecte i la lleialtat institucional cap a les decisions del Govern de la Generalitat en el tràmit d’aquests expedients. I, alhora, que hi hagi criterios clars, objectius i no discrecionals respecte a la tramitació de les esmentades línies.

D’acord amb la moció la Generalitat hauria d’aprofitar les resolucions pendents en el tràmit d’aprovació d’aquests projectes per aturar-los, emprenent mesures polítiques, administratives i legals per revertir les autoritzacions administratives atorgades pel govern de l’Estat, en especial les declaracions d’impacte ambiental.

La moció també planteja que el govern municipal del Vendrell impulsi el Pla d’Acció per les energies renovables de la proposta de resolució de Som Poble-ERC aprovada el març de 2022. Si s’aprova la moció, l’Ajuntament haurà de comunicar aquests acords a totes les administracions implicades, tant de la Generalitat com de l’Estat i en un termini de tres mesos el govern municipal haurà d’informar de les seves gestions i els resultats obtinguts.

Post a comment